- Onthulling gedachtenisplaquette 18 december 1944
- Herdenking bevrijding Boxtel, 21 oktober 2012
- Veteranendag Boxtel, 29 september 2012
- Dodenherdenking 4 mei
- Overlijden Jo Pennings en Toon Schalkx
- Nieuwjaarscafé 14 januari 2012
- Draaginsigne gewonden
Onthulling gedachtenisplaquette 18 december 1944
Op 18 december 1944 stortte in de Mijlstraat (op nr 17) een V2 neer. Negen inwoners van Boxtel kwamen daarbij om het leven, dertig anderen raakten gewond. Ter herinnering aan deze ramp is op 4 mei 2012 aldaar een plaquette onthuld. Onderstaande collage is van deze onthulling gemaakt, de afzonderlijke foto’s kunt u in het fotoalbum bekijken.
Herdenking bevrijding Boxtel oktober 1944
Op zondagmiddag 21 oktober 2012 heeft de herdenking van de bevrijding van Boxtel in oktober 1944 bij het verzetsmonument aan de rand van de Kampina plaatsgevonden. Loco-burgemeester en wethouder Willie v.d. Langenberg heeft de Boxtelse onderscheiding uitgereikt aan Gabriël Sauer (86), geboren te Dordrecht, die in 1944 ondergedoken zat op de Kampina, daar zijn bijdrage leverde aan de verzorging van de op de Kampina ook ondergedoken Airborne’s. Na de bevrijding emigreerde hij naar Amerika. Na 68 jaar was hij voor het eerst terug in Nederland en in het gebied waar hij toen vertoefde. De bijeenkomst werd luister bijgezet door het Boxtelse Gilde Sint-Barbara & Sint-Joris. Het fotoalbum geeft u een goed inzicht in het verloop van deze plechtigheid.
Veteranendag Boxtel, 29 september 2012
Inmiddels voor de vierde keer op rij heeft Stichting Veteranen Boxtel, in nauwe samenwerking met de Gemeente Boxtel, de Boxtelse Veteranendag georganiseerd. Dit jaar was er extra aandacht voor de periode Nieuw-Guinea. In 2012 is het vijftig jaar geleden dat Nederland op 15 augustus 1962 dit gebiedsdeel, na toenemende internationale druk, afstond aan Indonesië. Bij benadering dertigduizend Nederlandse militairen, waaronder ook Boxtelse, dienden gedurende een periode in dit tropische deel van Nederland, dat tussen 1949 en 1962 Nederlands Nieuw-Guinea heette. Vóór 1949 maakte het gebied deel uit van Nederlands-Indië. De Boxtelse Veteranendag is gehouden in gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat nr. 7 te Boxtel-Oost. Nieuw-Guinea-veteraan en bestuurslid Stichting Veteranen Boxtel, Jan van Beers heeft een terugblik gegeven op zijn uitzendperiode. Seniorenorkest Buchestelle heeft de bijeenkomst met muziek opgeluisterd. De wederom zeer geslaagde dag is rond 16.00 uur afgesloten. Onderstaande collage geeft een beeld van de dag, de op deze dag gemaakte foto’s kunt u bekijken door op de collage te klikken.
Vrijdagavond 4 mei heeft de jaarlijkse dodenherdenking plaatsgevonden. De herdenking ving aan met een mis in de Sint-Petruskerk. Voorganger was Theo Raaijmakers, oud-aalmoezenier, veteraan en voorzitter van de Stichting Veteranen Boxtel. In Boxtel volgde men het landelijke thema van dit jaar `vrijheid geef je door`. Na de dienst volgde een stille tocht, waarbij werd stilgestaan bij het Indië-monument aan de rand van het vroegere processiepark, bij de Koppel. Vanaf daar werd de stille tocht voortgezet naar de begraafplaats bij de Heilig-Hartkerk. Hier werd te 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen en werden kransen gelegd bij het herdenkingsmonument voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Na afloop van de herdenkingsplechtigheid werden alle deelnemers uitgenodigd om een kop thee of koffie te nuttigen – aangeboden door de Gemeente Boxtel – in de zaal van café De Adelaar, gelegen schuin tegenover de begraafplaats. Het bestuur van Stichting Veteranen Boxtel constateerde dat ook dit jaar weer meer veteranen aanwezig waren bij deze gebeurtenis en is daarover zeer verheugd. Onderstaande collage is van deze herdenking gemaakt, de afzonderlijke foto’s kunt u in het fotoalbum bekijken.
Overlijden Jo Pennings en Toon Schalkx
Nieuwjaarscafé 14 januari 2012
Op zaterdag 14 januari 2012 waren rond 14.00 uur 23 personen aanwezig in gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat te Boxtel. In een zeer geanimeerde sfeer werden over en weer nieuwjaarswensen en ervaringen uitgewisseld. Personeel van De Rots zorgde er voor dat een ieder op tijd van een drankje en een hapje werd voorzien. Tegen 16.00 uur keerde een ieder met een goed gevoel huiswaarts. Een dergelijke bijeenkomst is zeker voor herhaling vatbaar! Zie ook het fotoalbum.
Op dinsdag 19 juni heeft de heer Jan-Willem de Visser, inwoner van de gemeente Boxtel, het Draaginsigne Gewonden uit handen van Burgemeester Frank van Beers ontvangen.
De heer Visser heeft voor de Koninklijke Landmacht in de periode 1945-1950 gediend in voormalig Nederlands Indië waar hij de 1e en 2e politionele actie heeft meegemaakt.
Het Draaginsigne gewonden werd 11 oktober 1990 bij ministerieel besluit ingesteld. De ministers van Defensie, Binnenlandse Zaken en Verkeer en Waterstaat achtten het wenselijk respect en dank te betonen aan actief dienende militairen, veteranen en vaarplichtige zeelieden die lichamelijk of psychisch gewond zijn geraakt als gevolg van hun plichtsvervulling onder oorlogsomstandigheden of daarmee overeenkomende situaties als internationale vredesoperaties. De toekenning kan slechts één keer en uitsluitend bij leven geschieden.
Een impressie van deze plechtigheid kunt u krijgen door hier te klikken.